W tym daniu ważne jest zachowanie kolejności dodawania składników na patelnię ;)
Składniki:
- kilka łyżek oleju (użyłam kukurydziany)
- 1 średnia cebula
- 10 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1/2 puszki pomidorów (krajanych)
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 kostki bulionowej (grzybowej)
- 1 pęto kiełbasy myśliwskiej
- pieprz czarny (Najlepiej dość "grubo" zmielony)
- 1/2 szklanki ryżu (objętość przed ugotowaniem)
- kurkuma
+ woda i odrobina soli do gotowania ryżu
Przed wykonaniem potrawy gotuję ryż w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki odcedzam go na sicie i przelewam zimną wodą. Po chwili dokładnie odsączam go.
Wykonanie:
1. Krojenie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Kiełbaskę kroje w lekko ukośne, bardzo cienkie plasterki.
2. Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewa odrobinę oleju. Wrzucam cebulę i lekko ją podsmażam. Po chwili dodaję pieczarki i masło. Kilka minut duszę.
3. Dodaję pomidory. Doprawiam pieprzem. Mieszam i lekko podsmażam.
4. Dodaję wodę, kostkę bulionową, kiełbasę. Mieszam i całość zagotowują.
5. Dodaję ryż, kurkumę. Mieszam i jeszcze kilka minut duszę całą potrawę na wolnym ogniu.
Gotowe.
Smacznego :)
Wygląda niesamowicie ślicznie. Z pewnością jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ proszę o komentarze