poniedziałek, 4 marca 2013

Ryż z pieczarkami i kiełbasą myśliwską

W tym daniu ważne jest zachowanie kolejności dodawania składników na patelnię ;)


Składniki:
- kilka łyżek oleju (użyłam kukurydziany)
- 1 średnia cebula
- 10 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1/2 puszki pomidorów (krajanych)
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 kostki bulionowej (grzybowej)
- 1 pęto kiełbasy myśliwskiej
-  pieprz czarny (Najlepiej dość "grubo" zmielony)
- 1/2 szklanki ryżu (objętość przed ugotowaniem) 
- kurkuma

+ woda i odrobina soli do gotowania ryżu 

Przed wykonaniem potrawy gotuję ryż w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki odcedzam go na sicie i przelewam zimną wodą. Po chwili dokładnie odsączam go. 

Wykonanie:

1. Krojenie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Kiełbaskę kroje w lekko ukośne, bardzo cienkie plasterki.

2. Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewa odrobinę oleju. Wrzucam cebulę i lekko ją podsmażam. Po chwili dodaję pieczarki i masło. Kilka minut duszę.

3. Dodaję pomidory. Doprawiam pieprzem. Mieszam i lekko podsmażam.

4. Dodaję wodę, kostkę bulionową, kiełbasę. Mieszam i całość zagotowują. 

5. Dodaję ryż, kurkumę. Mieszam i jeszcze kilka minut duszę całą potrawę na wolnym ogniu.

Gotowe.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Wygląda niesamowicie ślicznie. Z pewnością jest pyszne :)
    Zapraszam do mnie http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ proszę o komentarze

    OdpowiedzUsuń