poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Grilowane ziemniaczki... cypryjskie

Leżały całkiem zwyczajne. Młode, niewielkie z cieniutką pergaminową skórką ziemniaczki. Barwa ziemi w której wyrosły przywołała wspomnienia.

Ziemniaki cypryjskie ;)


Pamiętam smak ziemniaków upieczonych w popiele w czas jesiennych ognisk. Czy ktoś jeszcze je w ten sposób przygotowuje? Pamiętam ziemniaki upieczone w popielniku pod kaflową kuchnią na której okrągłe fajerki skrywały żywy ogień.

Czy kiedyś wspomnieniem takim będzie danie przygotowane na grillu domowym? ;)

Do dzieła ;)



Składniki:
- kilka młodych ziemniaczków
- olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)
- pieprz ziołowy
- kminek
- pieprz, sól

Danie przygotowałam na elektrycznym grillu płytowym,

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram, myję i kroję na grube plastry.
2. Grill smaruje olejem i rozgrzewam.
3. Ziemniaki układam na grillu, posypuję przyprawami.
4. Teraz tylko odrobinę cierpliwości... Piękny zapach napełnia kuchnię. Gotowe!

Smacznego :)

P.S. Dodatkiem smakowym była garść pokrojonych w plasterki zielonych oliwek.


1 komentarz:

  1. U mnie dziś też grillowane ziemniaczki, tylko w boczku(,kuchnia lidla,), do tego sałatka i już :)

    OdpowiedzUsuń