Leżały całkiem zwyczajne. Młode, niewielkie z cieniutką pergaminową skórką ziemniaczki. Barwa ziemi w której wyrosły przywołała wspomnienia.
Ziemniaki cypryjskie ;)
Pamiętam smak ziemniaków upieczonych w popiele w czas jesiennych ognisk. Czy ktoś jeszcze je w ten sposób przygotowuje? Pamiętam ziemniaki upieczone w popielniku pod kaflową kuchnią na której okrągłe fajerki skrywały żywy ogień.
Czy kiedyś wspomnieniem takim będzie danie przygotowane na grillu domowym? ;)
Do dzieła ;)
Składniki:
- kilka młodych ziemniaczków
- olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)
- pieprz ziołowy
- kminek
- pieprz, sól
Danie przygotowałam na elektrycznym grillu płytowym,
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram, myję i kroję na grube plastry.
2. Grill smaruje olejem i rozgrzewam.
3. Ziemniaki układam na grillu, posypuję przyprawami.
4. Teraz tylko odrobinę cierpliwości... Piękny zapach napełnia kuchnię. Gotowe!
Smacznego :)
P.S. Dodatkiem smakowym była garść pokrojonych w plasterki zielonych oliwek.
U mnie dziś też grillowane ziemniaczki, tylko w boczku(,kuchnia lidla,), do tego sałatka i już :)
OdpowiedzUsuń