niedziela, 24 marca 2013

Kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i schabem

Zaskakująco dobre połączenie: kasza i sos :) ;)

Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy
- woda
- sól lub 1/4 kostki bylinowej warzywnej

Sos:
- 8 pieczarek
- 1/2 cebulki
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki sera mascarpone
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- pierz, sól (lub 1/4 kostki bulionowej warzywnej)
- olej winogronowy i 1 łyżeczka masła

Schab w szynce z serem camembert:
- 2 kotlety schabowe
- 4 plasterki szynki (użyłam szynki schwarzwaldzkiej)
- 1/4 sera cammembert
- pieprz czerwony świeżozmielony
 
Wykonanie:

1. Schab rozbijam cienko tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso wkładam pomiędzy dwa plasterki wędzonej szybki. Układam na niej kilka plasterków sera cammemebrt. Zawijam w rulonik.

2. Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzam. 

3. Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Cebulkę obieram i siekam drobno. 

4. Pieczarki wraz z cebulką duszę na oleju z dodatkiem masła. Posypuję pieprzem, solą.

5. W kubeczku rozrabiam wodę ze śmietaną i mąką. Dodaję odrobinę gorących pieczarek. Wlewam na patelnię. Dodaję ser mascarpone i mieszam. Przyciszam gaz na minimum.

6. Na patelnię dodaję mięsne ruloniki. Przykrywam sosem i duszę. Schab pięknie przechodzi aromatem wędzonej szynki.

7. Nakładam kasze na talerze, mięsne ruloniki, polewam sosem... smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz