piątek, 4 maja 2012

Emigracyjny eintopf

eintopf z kukurydzą
Fot. Eintopf z kukurydzą. Zupę przystroiłam siedmioma listkami roszponki





Eintopf to bardzo gęsta zupa warzywno-mięsna, rodem z Niemiec.

Mój eintopf jest inspirowany przepisem niemieckich emigrantów osiadłych w USA. Odrobinę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Nie użyłam ostrych papryczek. Lubie ostre potrawy, ale odrobina pieprzu cayenne wystarczy w tak ciepły dzień ;). Troszkę więcej ognistych przypraw do talerza i czułabym się, żeglując po świecie dnia dzisiejszego, jak parostatek, któremu ktoś dosypał za dużo węgla. ;)
Zagęściłam zupę odrobiną mąki kukurydzianej. 


Składniki:
(dla dwóch osób)

- dwa duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 pierś kurczaka,
- 2 pomidory lub 1/2 opakowania pomidorów z puszki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub 1,5 szklanki gorącej wody + 1/4 kostki bulionowej
- 1-2 łyżek oleju (użyłam słonecznikowego)

Przyprawy:
- pieprz cayenne (minimalna ilość, przyprawa jest bardzo ostra),
- pieprz czarny,
- czerwona słodka papryka

+ ewentualnie odrobina mąki kukurydzianej do zagęszczenia zupy.
 
Gotowanie:
1.  Do garnka wlewam 2 łyżki oleju, dodaje pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojone w kostkę mięso, cebulę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlewam 1,5 bulionu drobiowego.
2. Dodaję przyprawy: pieprz cayenne, pieprz czarny i słodką paprykę.
3. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
4. Dodaję 1/2 puszki kukurydzy i gotuję jeszcze ok. 10-15 minut.
5. Zagęszczam zupę odrobiną mąki kukurydzianej. (Sypię odrobinę i bardzo dokładnie mieszam)
6. Jeśli ziemniaki są miękkie danie jest gotowe.

Uwaga: w pierwszej chwili smakowania zupy odrobinę oszukuje ona swoją łagodnością kubki smakowe. Taka już natura pieprzu cayenne. Zupa wydaje się bardziej łagodna niż najprawdopodobniej jest w rzeczywistości. Jej smak warto oceniać po kilku łyżkach.

Smacznego :)


Źródło: oryginalny przepis znajduje się w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia amerykańska. Tradycje, smaki, potrawy".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz