piątek, 23 marca 2012

Zupa ogórkowa z... patatami

Zupa ogórkowa z... patatami
Fot. Zupa ogórkowa... z patatami.

Zaskakująca kolorem „ziemniaków”, pomarańczowych patatów.
Wspaniała w smaku.

Składniki:
-         ½  cebuli pokrojonej w kostkę
-         1 marchewka pokrojonej w półplasterki
-         1 pietruszka pokrojonej w plasterki
-         mały kawałeczek selera pokrojony w kostkę
-         ½ czerwonej papryki pokrojonej w wiórka
-         5 średnich ogórków kiszonych (tych mniejszych ;) ) startych na dużych oczkach tarki
-         2 małe ogórki kiszone pokrojone w plasterki
-         ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
-         1 bardzo duży patat pokrojony w pół- i ćwierć plasterki (w zależności od wielkości plasterka ;) )
-         1 ząbek czosnku drobno pokrojony
-         1,5 l wody
-         3-4 duże łyżki śmietany
-         2 duże łyżki mąki pszennej (użyłam typu 550)

Przyprawy:
-         ¼ łyżeczki mieszanki „zioła prowansalskie”
-         ¼ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
-         ¼ łyżeczki rozmarynu (pokruszonego w palcach)
-         ½ łyżeczki kurkumy
-         1 łyżeczka majeranku
-         1 –2 łyżki zielonego koperku
-         sól do smaku lub ¼ kostki bulionowej

Do smażenia, duszenia:
-         2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)

Gotowanie:
  1. Pokrojoną cebulę i czosnek wrzucamy z olejem do garnka. Przykrywamy pokrywką i kilka minut dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. Zalewamy garnek 1,5 l wody i zagotowujemy.
  3. Przykręcamy gaz na średni i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa (oprócz ogórków) począwszy od najtwardszych a kończąc na miękkich. Gotujemy pod przykryciem, aż do chwili, gdy warzywa będą miękkie.
  4. Dodajemy starte ogórki. Gotujemy ok. 5-10 minut na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki. Po kilku minutach próbujemy. Jeśli zupa nie jest dostatecznie ogórkowa wlewamy sok z ogórków. Całość gotujemy na średnim ogniu jeszcze kilka minut.
  5. Zmniejszamy ogień na najmniejszy. W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę i mąkę na jednolitą masę. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy. Mieszamy. Mieszankę powoli wlewamy do zupy. Mieszamy.
  6. Dodajemy przyprawy i sól.
  7. Gotujemy cały czas pod przykryciem na najmniejszym ogniu jeszcze kilka minut.
  8. Gotowe!

Smacznego :)

Tak, można dodać zwykłych ziemniaków, zamiast patatów ;), ale zupa już nie będzie tak rewelacyjne w smaku ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz