środa, 28 marca 2012

Chleb jasny, kminkowy z żółtym serem


Po raz pierwszy od czasu gdy piekę chleb w  domu postanowiłam jakoś przystroić jego wierzch...

Składniki:
-         300 ml wody
-         1 jajko
-         500 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
-         1,5 łyżeczki kminku mielonego
-         ½ łyżeczki kminku w ziarenkach
-         1 łyżeczka majeranku
-         ½ łyżeczki soli
-    szczypta cukru
-         14 g drożdży (żywych)
-         ok. 120 g sera żółtego (70 g. pokrojonego w kostkę o boku ok. 1 cm. 50 g pokrojona w długie wąskie, cienkie paseczki o szerokości ok. 1 cm)

Chleb upiekłam w automacie do pieczenia chleba. Coraz bardziej jestem zachwycona tym urządzeniem. Pieczenie z nim to jak czary. Wystarczy przygotować składniki a magiczne urządzenie zajmie się resztą ;)

Przygotowania:
  1. Do foremki automatu do pieczenia chleba wlewam składniki płynne: wodę i rozbełtane jako.
  2. Mąkę przesiewam z pomocą sita i wsypuję do foremki
  3. Na mąkę wsypuję rozdrobnione drożdże (tak aby nie stykały się z wodą i solą)
  4. Na mąkę wsypuję: kminek mielony, majeranek, sól, cukier, żółty ser.
  5. Maszynę ustawiam na: program nr 1 – podstawowy, waga – 750 g, stopień przyrumienienia skórki: średni, START.
  6. Pozwalam maszynie wykonać mieszanie. Czekam aż ciasto wyrośnie. Przed samym pieczeniem otwieram automat: wyrównuję ciasto, posypuję kminkiem (lekko go wgniatając w ciasto) i układam paseczki żółtego sera w „kratkę” na cieście. Zamykam automat i czekam aż chlebak upiecze się. STOP

Wyrobienie i upieczenie tego chlebka z pomocą programu podstawowego w moim automacie trwa ok. 2 h 58 min. Warto po wyjęciu postawić go na kratce do przestygnięcia.  Pięknie wygląda przypieczony ser na skórce. Kminek i majeranek dają wspaniały zapach i smak .

Smacznego :)

P.S. Ten chleb jest doskonały z rzeżuchą ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz