środa, 21 marca 2012

Zupa pieczarkowa o bardzo wielu smakach

Najpierw był plan: ugotuje zupę pieczarkową.
Później okazało się, że dużo, dużo warzyw ubiega się o dostąpienie zaszczytu trafienia do tej zupy ;)

Zupa pieczarkowa o bardzo wielu smakach
Fot. Zupa pieczarkowa o bardzo wielu smakach

Składniki:

-         10 pieczarek
-         ¼ dużej czerwonej papryki
-         ¼ dużej zielonej papryki
-         marchewka
-         pietruszka
-         seler (mały kawałek)
-         cebula
-         czosnek (1-2 ząbki)
-         3-4 suszone grzyby
-         3 ziemniaki
-         ok. 1,2 l wody
-         ok. 150 ml śmietany
-         ok. 150 ml jogurtu
-         ok. 3 łyżek mąki kukurydzianej


Do smażenia i duszenia:
-         masło klarowane
-         masło zwykłe

Przyprawy:
-         tymianek
- kurkuma
-         rozmaryn
-         dużo posiekanej świeżej zielonej pietruszki
-         pieprz
-         sól
-         + ewentualnie kostka rosołowa

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa i pieczarki kroję i wrzucam z łyżką masła klarowanego do garnczka. Lekko podsmażam. Dodaje łyżeczkę masła zwykłego i duszę.
  2. Gdy pieczarki zmiękną wlewam wodę. Dodaje grzyby suszone. Całość zagotowuję, zmniejszam ogień i dodaje przyprawy. Gotuję aż do miękkości warzyw.
  3. W garnuszku rozrabiam na gładką masę jogurt, śmietanę i mąkę. Dodaje do niej kilka  łyżek gorącej zupy, mieszam i dodaje do zupy. 
  4. Sprawdzam smak, dodaje sól, zieloną pietruszkę i ewentualnie kostkę rosołową. Kilka minut gotuje na wolnym ogniu. Gotowe ;)

Smacznego :)   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz