niedziela, 4 marca 2012

Wędzone tofu smażone z warzywami

Im dłużej trwa zima tym bardziej mam ochotę na kolorowe warzywa.
Dziś również danie inspirowane kuchnią tajską.


Wędzone tofu smażone z warzywami
Fot. Wędzone tofu smażone z warzywami
Składniki:
- 1 duża pietruszka
- 1 duża marchewka
- 1/2 zielonej papryki
- 7 czarnych oliwek
- 1 opakowanie wędzonego tofu

Przyprawy:
- chili
- imbir
- 2 łyżki sosu sojowego

Do smażenia:
- 2 łyżki masła klarowanego


Przygotowanie dania:
1. Pietruszkę kroimy w słupki
2. Marchewkę kroimy we wstążki (z pomocą obieraczki do warzyw)
3. Zieloną paprykę kroimy w piórka
4. Oliwki kroimy w krążki
5. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa
7. Tofu kroimy w drobną kostkę i dodajemy do warzyw
8. Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, chili i imbirem
10. Całość dusimy ok 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :)

Pietruszka w tym daniu ma iście nie pietruszkowy smak ;), smakuje jak... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz