sobota, 3 marca 2012

Zupa z paluszków surimi z kukurydzą

Dawno, dawno temu odkryłam dania kuchni tajskiej… czas przypomniec sobie o niej.

Zupa z paluszków surimi z kukurydzą
Fot. Zupa z paluszków surimi z kukurydzą


Produkty do zupy z paluszków surimi z kukurydzą
Fot. Składniki pokrojone na zupę
Składniki:

-         1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki

-         1,5 łyżeczki startego korzenia imbiru

-         ½ czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

-         150 g paluszków krabowych surimi

-         400 g kukurydzy z puszki

-         2 jajka

-         1,5 litra wody

+ ewentualnie 6 oliwek pokrojonych w plasterki



Przyprawy:

-         ½ łyżeczki słodkiej papryki

-         ¼ łyżeczki ostrej papryki

-         3 łyżki sosu sojowego

-         ¼ łyżeczki kurkumy

-         1 łyżeczka sosu rybnego tajskiego

-         1 łyżka soku z cytryny


Do smażenia:

-         3 łyżki oleju kukurydzianego



Gotujemy:

  1. Pokrojony czosnek i starty imbir podsmażamy lekko na oleju w garnku.
  2. Zalewamy czosnek i imbir 1,5 litra wody. Zagotowujemy.
  3. Dodajemy pokrojoną paprykę i oliwki. Mieszamy i zagotowujemy zupę.
  4. Dodajemy kukurydzę z puszki, Mieszamy i znowu czekamy aż zupa zagotuje się. Przyciszamy ogień.
  5. Kroimy paluszki krabowe surimi i dodajemy do zupy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
  6. Jajka dokładnie mieszamy w kubku i wlewamy do garnka delikatnie mieszając zupę.
  7. Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sos sojowy, rybny, cytrynę. Zagotowujemy ponownie zupę i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 10-15 minut aż do rozdzielenia się paluszków rybnych na „płatki”.
Uwaga: zupa ma bardzo oryginalny smak, ze względu na użyty sos sojowy, sos rybny i surimi, nie każdemu może smakować.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz