sobota, 10 marca 2012

Mięso z warzywnymi wstążkami

Kolejny dzień, kolejny obiad… na Dzień Mężczyzn. :)

Mięso z warzywnymi wstążkami
Fot. Mięso z warzywnymi wstążkami


Składniki:
-         250 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
-         1 marchewka
-         1 pietruszka
-         2 ząbki czosnku
+ żółty ser stary na dużych oczkach tarki do posypania potrawy

Przyprawy:
-         pieprz
-         gałka muszkatołowa
-         chili
-         curry

Do smażenia/duszenia:
-         masło klarowane + olej (użyłam palmowego)

Przygotowanie:

Marchewka i pietruszka
Fot. Marchewka i pietruszka

  1. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję z pomocą obieraczki do warzyw w cienkie wstążki
  2. Na patelnie rozgrzewam olej i masło klarowane, dodaje mięso mielone, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy pieprz, gałkę muszkatołową i chili. Wszystko ugniatam widelcem. 
Czosnek
Fot. Czosnek
3. Do podsmażonego mięsa dodaje wstążki pietruszki i marchewki. Mieszam i dodaje curry.
    Mięso z warzywnymi wstążkami
    Fot. Mięso z warzywnymi wstążkami
    4. Wszystkie składniki duszę aż do chwili kiedy warzywa będą miękkie.
    5. Na talerzu posypuję obficie potrawę startym żółtym serem.

      Smacznego :)

      Idę dalej świętować ;)

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz