sobota, 31 marca 2012

Pataty z patelni

pataty z patelni
Fot. Pataty z patelni

Pamiętam moje pierwsze wrażenie, gdy spróbowałam gotowanego patata, pomyślałam: czy to warzywo, czy ciastko? ;)

Warzywo :)

Składniki:
-         1 duży patat
-         ½ dużej czerwonej papryki
-         mała cebulka
-         + opcjonalnie kilka zielonych i czarnych oliwek (dodałam po 4)

Przyprawy:
-         słodka czerwona papryka
-         pieprz
-         Tandoori masala (indyjska mieszanka przypraw)

Do smażenia/duszenia:
- masło sklarowane (ok. 1 łyżeczka), masło zwykłe (ok. 1 łyżeczka)

Gotowanie:
  1. Patat obieram ze skórki. Myję. Zalewam go w garnku wodą i podgotowuje kilka minut. Pataty potrafią bardzo szybko rozgotować się. Gdy jest półtwardy odlewam wodę. Czekam aż wystygnie. Kroję go w plasterki o grubości do ok. 1 cm.
  2. Czerwoną paprykę kroję w kostkę.
  3. Cebulkę również kroję w kostkę.
  4. Oliwki kroje w plasterki
  5. Na patelni topię masło sklarowane i wrzucam: paprykę, cebulkę, oliwki. Chwilę je podsmażam.
  6. Na patelnię dodaję plasterki patata, masło zwykłe, przyprawy. Delikatnie mieszam i dusze, aż do miękkości.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz