środa, 21 marca 2012

Pieczarki nadziewane farszem mięsno-jajecznym

Pieczarki nadziewane farszem mięsno-jajecznym
Fot. Pieczarki nadziewane farszem mięsno-jajecznym


Kiedyś byłam niemal od ich jedzenia uzależniona ;).

Składniki dla dwóch osób:
-         8 dużych obranych kapeluszy pieczarek,
-         ½ małej cebulki (drobno posiekana)
-         1 jajko ugotowane (rozgniecione)
-         1 jajko surowe
-         1-2 łyżki płatków owsianych
-         ok. 8 małych łyżeczek mielonego mięsa (użyłam indyczego)
-         + odrobina mąki do obtaczania faszerowanych pieczarek.
-         + kilka łyżek oleju (lub/i masła klarowanego)

Przyprawy:
-         curry, chili, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy. Trzonki grzybów siekamy, odkładamy. Kapelusze pieczarek obgotowuje kilka minut w wodzie.
  2. Jako gotujemy na twardo, obieramy, rozdrabniamy.
  3. Cebulkę siekamy
  4. Jajko ugotowane, białko jajka surowego, cebulkę, posiekane trzonki grzybów, mięso, mięso, płatki owsiane i przyprawy mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  5. Żółtko jajka surowego mieszamy z odrobiną curry.
  6. Na kapelusze pieczarek nakładamy farsz. Całość obtaczamy w żółtku i mące.
  7. Smażymy, dusimy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz