niedziela, 24 marca 2013

Tiramisu z sosem truskawkowym

Temu deserowi nie oprze się niemal nikt ;)

Składniki:
- 1 małe opakowanie serka mascarpone
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 1 kieliszek wina białego

- 10 okrągłych biszkoptów (ilość na dwie salaterki)

- 60 ml kawy expresso
- 1 kieliszek wina białego

- 150 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody

+ ewentualnie kilka łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:

1. Zaparzam kawę i mieszam z winem.

2. Na dnie salaterki układam biszkopty i polewam kawą z winem.

3. W dużej misce mieszam z pomocą miksera: ser, śmietanę, cukier i wino. (aż do uzyskania jednolitej puszystej masy)

4. Do garnuszka wkładam truskawki, zalewam wodą. Gotuję, lekko rozgniatając owoce. W kubeczku rozrabiam mąkę z zimną wodą i wlewam do gotującej się wody z truskawkami. Zmniejszam gaz i chwilę mieszam. Wyłączam.

5. Na nasączone biszkopty w salaterce nakładam odrobinę masy z sera mascarpone, śmietany i wina. Zalewam sosem truskawkowy. Dekoruję pozostałą masą serową i posypuję wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno oglądałam program kulinarny w którym Włoch robił tiramisu z dodatkiem brzoskwiń :) zainspirowało mnie to do eksperymentów ;)

    OdpowiedzUsuń