sobota, 6 października 2012

Sałatka z patelni z kurczakiem i ogórkiem

Co na obiad?
- Coś mięsnego.
- Coś warzywnego.
- Kompromis:



Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 4 małe ogórki konserwowe
- 3 marnowane grzybki
- 200 g. kukurydzy konserwowej
- 1/2 serka Camembert 
- 4 duże liście kapusty pekińskiej

Przyprawy:
- kilka łyżeczek mieszanki przypraw "Gyros"
- odrobina niemielonych nasion kolendy
- odrobina mielonego chilli

Do smażenia:
- odrobina oleju (użyłam słonecznikowego)

Ilość składników dla dwóch osób.


Wykonanie: 
Akcja szatkowania, rozdrabniania:
1. Pierś kurczaka kroję w drobną kostkę. Najlepiej kroi się go lekko zmrożonego nożem z ząbkowanym ostrzem.




2. Grzybki kroje w paseczki. Ogórek kroję w półplasterki. Mam swoje przyzwyczajenia... odkraiwuje końcówki ogórków ;)

3. Ser Camembert kroję w cienkie talarki. Przed krojeniem wyjmuję go z lodówki.

4. Kapustę pekińską szatkuję bardzo, bardo drobniutko. Oczywiście wcześniej umytą.






Na patelnię z nimi:


6. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Podsmażam pokrojonego kurczaka. Obficie doprawiając go z każdej strony mieszanką przypraw "gyros". Dosmaczam ;) kolendrą i chili.

7. Dodaję kukurydzę. Mieszam. Chwilę duszę.

 



Mieszanie, mieszanie:
8. Wyłączam ogień. Na patelnię dodaje ogórki, grzybki. Dokładnie mieszam. Teraz czas na Camembert i ponowne delikatne mieszanie. Dodaję kapustę pekińską i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam.

Gotowe!

Smacznego :)

P.S.
Uroda sałatki... średnia, ale smak... wspaniały ;) :)

P.S. 2
Dla miłośników  sosów:
3 łyżki majonezu zmieszać z 1 łyżką pikantnego keczupu, dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praske. Mieszamy, mieszamy. Pasuje doskonale :)

Smacznego :)



1 komentarz: