środa, 10 października 2012

Mięsne zawijaski z serem Camembert w warzywach - danie z szybkowara

Przedstawiciele warzyw w tym daniu to: papryka, cebula, pietruszka, seler.
Jednak pierwsze skrzypce grają w nim pieczarki.
Niespodzianką są mięsne schabowe zawijaski z serem Camembert.

Wszystko to w aromacie mieszanki przypraw "gyros".


Składniki:
- 7 pieczarek
- mały kawałek selera
- 2 cebulki
- 1 mała pietruszka
- 2 plastry schabu
- 1/2 sera Camembert
-1 i 1/2 szklanki rosołu

Przyprawy:
- mieszanka przypraw "gyros"
- ostra papryka
- 4 grzyby suszone

Do marynaty:
- olej (użyłam rzepakowego)

Do smażenia:
- 1 łyżka masła

Dodatkowo: 4 wykałaczki, duża i czysta torebka foliowa ;)

Ilość składników dla dwóch osób.

Uwaga: Podczas gotowania w szybkowarze wytwarza się wysokie ciśnienie. Nim otworzymy garnek, należy wyłączyć gaz i spuścić parę z pomocą specjalnego zaworu. Ręce warto ochronić rękawicami kuchennymi.

Wykonanie:
1. Warzywa, pieczarki obieram ze skórki i kroję w plasterki.
2. Schab wkładam do torebki i rozbijam z każdej strony tłuczkiem do mięsa. Olej i przyprawy "gyros" rozprowadzam po mięsie.
3. Masło rozpuszczam w garnku i lekko podsmażam warzywa. Dodaję przyprawy: paprykę i "gyros". Mieszam.
4. W dużym garnuszku podgrzewam rosół i dodaję grzybki suszone.  Całość wlewam po chwili do warzyw.
5. Ser Camembert kroję na dwie części. Po kawałku sera zawijam w mięso. Całość mocuje wykałaczkami.
6. Mięsne "zawijaski" wkładam do garnka, nakrywam warzywami.
7. Garnek zamykam. Całość gotuję 15-20 minut (licząc od zagotowania  się)
8. Gaz wyłączam, parę spuszczam z pomocą specjalnego zaworu.

Smacznego :)

P.S.
W szybkowarze wychodzi z tych składników pyszny wywar warzywno-mięsny. Niesamowicie esencjonalny :)

P.S. 2
;) Do spałaszowania dania przydadzą się: nóż, widelec... i łyżka ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz