Fot. Ziemniaki z białym serem i kolorową papryką |
- 8 małych ziemniaków
- jedno opakowanie małego serka białego "ziarnistego"
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 1/4 małej żółtej papryki
Przyprawy:
- pieprz
- chilli
- czerwona czubryca
- zielona pietruszka
Do duszenia, smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego), masło... dużo masła ;)
Do gotowania ziemniaków:
- woda,
- sól
Ilość składników dla dwóch osób.
Wykonanie:
Umyte ziemniaki gotuje w "mundurkach" w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.
Każdy ziemniak nacinam głęboko "na krzyż".
Ziemniaczki układam na rozgrzanej mieszaninie oleju i masła na patelni.
Oprószam pieprzem i chilli.
Na każdy ziemniaczek nakładam cienki plasterek masła.
(Masło "kroję" na cienkie plasterki z pomocą noża do sera żółtego)
Kilka minut duszę.
Na każdy ziemniak nakładam łyżkę białego sera.
Oprószam czerwoną czubrycą i zieloną pietruszką.
Na każdy ziemniak kładę minimalną ilość masła.
Duszę.
Czerwoną i żółtą paprykę kroję w bardzo drobną kostkę.
Ziemniaki wykładam na talerze, posypuję papryką...
Smacznego :)
Tytuł: ...z papryką, a nie z paprykom :)
OdpowiedzUsuń;) już poprawione, dzięki
OdpowiedzUsuńładnie im razem :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na nudną pyrkę;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna