Mój pierwszy chłodnik... ;)
W planach mam już następny!
Fot. Chłodnik ogórkowo-nektarynkowy z "ufo" |
Składniki:
- 1/2 długiego ogórka szklarniowego
- 2 nektarynki
- 2 brzoskwinie płaskoowocowe "ufo"
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duże opakowanie jogurtu
- 5 łyżek śmietany
+ miejsce w lodówce ;) na schłodzenie przed zjedzeniem
Ilość składników na dwie "bulionówki"
Przygotowanie:
Ogórek obieram ze skórki i ścieram na dużych oczkach tarki. Nektarynki kroję bardzo drobno, albo...
Krok 1.
Obrany ze skórki ogórek kroje na mniejsze części i wrzucam do misy robota kuchennego z funkcją rozdrabniania.
Z nektarynek wyjmuję pestki i również dodaję je do misy.
Włączam. Kilkadziesiąt sekund czekam, aż maszyna wykona pracę rozdrabniania.
Krok 2.
Do misy dodaję jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Włączam robota na kilkanaście sekund.
Krok 3.
Chłodnik rozlewam do miseczek i schładzam ok. 20 minut w lodówce.
Brzoskwinie kroję na dwie części. Wyjmuje pestki. Jedną część brzoskwini kroję w drobną kostkę.
Kładę na chłodnik.
Smacznego :)
P.S. 1.
Brzoskwinia "Ufo".
Jej owoce są silnie spłaszczone. Pestka bardzo malutka.
Skórka jakby mniej mechata niż u jej okrągłej kuzynki.
W smaku subiektywnie stwierdzę "ufo" są bardziej słodkie.
Oto ona, płaskoowocowa brzoskwinka:
:)
P.S. 2.
albo..
w braku tarki lub robota do pomocy można zatrudnić zawsze...
inteligentnego widza-smakosza plączącego się po kuchni
;)
To taki szejk trochę :) Musi być pyszny!!!
OdpowiedzUsuń