Kolejne szybkie danie :)
Składniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 pomidor
- 5 jaj
- 2 plasterki czerwonego sera "Gouda z czerwonym pesto"
- 1/2 grubego plastra sera Gorgonzola
- 1 ser Camembert (bez dodatków)
Przyprawy:
- pieprz
- chilli
Do smażenia, duszenia:
- olej (użyłam słonecznikowego), masło
Ilość składników dla dwóch osób.
Etapy bitwy z jajami ;):
Etap 1.
- Cukinię obieram ze skórki i kroję w krążki.
- Cukinię obieram ze skórki i kroję w krążki.
Pomidora kroję w grube plasterki, paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej z dodatkiem masła. Dodaję warzywa. Kilka minut duszę na małym ogniu.
Etap 2.
- Kroję Camembert w talarki.
Plasterki Goudy i Gorgonzoli rwę na małe kawałki.
- Kroję Camembert w talarki.
Plasterki Goudy i Gorgonzoli rwę na małe kawałki.
Etap 3.
- Jaja wbijam na warzywa.
Talarki Camembert wkładam w żółtka.
Potrawę posypuję serami.
Dodaje pieprz i chilli.
Chwilę duszę.
Brzegi potrawy lekko podważam łopatką pozwalając, aby sok podpłynął pod warzywa i jajka.
Ostatnie kilka minut smażę na małym ogniu odparowując nadmiar warzywnego soku.
Chwilę duszę.
Brzegi potrawy lekko podważam łopatką pozwalając, aby sok podpłynął pod warzywa i jajka.
Ostatnie kilka minut smażę na małym ogniu odparowując nadmiar warzywnego soku.
Danie jest gotowe w chwili gdy jajka "zetną się".
Smacznego :)
P.S.
Piękną, intensywną barwę ser "Gouda z czerwonym pesto" zawdzięcza sycylijskiej odmianie pesto z suszonymi pomidorami. W smaku jest dość łagodny. Doskonale kroi się na cieniutkie plasterki.
Gorgonzola - biały poprzerastany niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Miękki, rozpływający się. Dość ostry w smaku.
Piękną, intensywną barwę ser "Gouda z czerwonym pesto" zawdzięcza sycylijskiej odmianie pesto z suszonymi pomidorami. W smaku jest dość łagodny. Doskonale kroi się na cieniutkie plasterki.
Gorgonzola - biały poprzerastany niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Miękki, rozpływający się. Dość ostry w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz