Alternatywa dla zimnego zsiadłego mleka
podawanego w towarzystwie ziemniaczków
okraszonych ziołowym masłem.
Składniki:
- 2 pomidory "żywe" ;)
- 4 pomidory suszone
- 800 ml kefiru
- kilka listków bazylii (użyłam 8 listków bazylii zwykłej i cytrynowej)
Przyprawy:
- chilli
- pieprz
- sól
Do sparzenia pomidorów:
- woda
Ilość składników dla dwóch osób
Przygotowanie:
1. Pomidory zalewam w misce gorącą wodą. Po kilku minutach zdejmuję z nich skórkę. Odkładam cztery półplasterki pomidora. Pozostały miąższ kroję w bardzo drobną kostkę.
2. Pomidory suszone kroję w cienkie paseczki.
3. Odkładam dwa liście bazylii do przyozdobienia chłodnika.
Pozostałe listki bazylii rozdrabniam.
4. Do warzyw i ziół wlewam kefir.
Dodaje przyprawy: sól, pieprz, chilli.
Dokładnie mieszam.
5. Chłodnik odstawiam na około 15 min. do lodówki
6. Już w miseczkach... czas na dodanie ozdób ;). Półplasterki pomidora i listki bazylii układam na chłodniku.
Smacznego :)
P.S.
Prawdopodobnie świetnie odnalazłyby się w tym daniu... rozmaryn, tabasco.... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz