Jak nie ma słońca za oknem to trzeba je wyczarować na talerzu ;)
Żółte kotlety jajeczne, obtoczone w mące kukurydzianej, jak małe słoneczka zagościły na naszych talerzach.
Propozycja dla kotletożerców
Dla 2-3 osób
Składniki:
- 7 jaj (6 ugotowanych na twardo + 1 surowe)
- 50 g żółtego sera (startego na drobnych oczkach tarki)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Przyprawy:
- czerwona słodka papryka
- papryka chili
- pieprz
- sól
Do „obtaczania” kotletów:
- ok. 1 łyżka mąki kukurydzianej
Do smażenia:
- olej (użyłam rzepakowego)
Rozpoczynamy akcję:
- 6 jaj gotujemy na twardo.
- żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Siekamy drobno pietruszkę
- Ugotowane jaja studzimy i kilka razy przemielamy w maszynce lub rozdrabniamy bardzo drobno z pomocą widelca
- Ser, rozdrobnione jajka, płatki owsiane, pietruszkę i przyprawy wraz z surowym jajkiem mieszamy na gładką masę.
- Odstawiamy masę na ok. 15 minut.
- Z masy jajecznej formujemy małe kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Warto przygotować do kotletów jakiś sos np. pieczarkowy.
Polecam z ziemniaczkami z patelni (ziemniaki obrane, pokrojone, podgotowane, a następnie usmażone na patelni na maśle sklarowanym wraz z przyprawami: słodką i ostrą czerwoną papryką). Pięknie pachniały :)
Dla lubiących bardziej "wilgotne" w środku kotlety: można dodać namoczoną w mleku bułkę.
Bardzo dobre są obtoczone w mieszaninie: mąka kukurydziana + przyprawy np. mąka kukurydziana z czerwoną papryką, mieloną kolendrą itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz