Coś w tym jest… ta zupa poprawia humor ;).
Dla 2-3 osób
Składniki:
Na zupę:
- 2 duże marchewki
- ok. 2 litrów rosołu (lub 2 litry wody +1,5 kostki drobiowej bulionowej)
- imbir, kurkuma, czerwona papryka w proszku, papryka chili, pieprz czerwony, rozmaryn
- ½ dużego opakowania śmietany
- 4-5 duże łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
Na pulpety
- 10-15 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 duża pietruszka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- tymianek, słodka i ostra czerwona papryka w proszku
Do smażenia:
Olej rzepakowy, masło sklarowane
Przygotowujemy:
- Warzywa obieramy, myjemy.
- Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 2 l rosołu. Gotujemy. (Przykrycie garnka pokrywką skróci czas gotowania)
- Robimy pulpety: pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki na wiórka. Do miski wsypujemy: startą pietruszkę, 4 łyżki płatków górskich, mięso mielone, 2 łyżki soku z pomarańczy i przyprawy (tymianek, słodka i ostra czerwona papryka w proszku). Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na kilka minut. Następnie z mieszanki formujemy małe kulki i obsmażamy delikatnie na maśle sklarowanym z dodatkiem oleju (użyłam rzepakowego).
- Podsmażone pulpety dodajemy do zupy. Zmniejszamy ogień
- W osobny kubku mieszamy: śmietanę, mąkę kukurydzianą i przyprawy (imbir, kurkuma, czerwona papryka w proszku, papryka chili, pieprz czerwony, rozmaryn). Do mieszanymi stopniowo dodajemy kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy. Całą mieszaninę stopniowo wlewamy do zupy. Mieszamy.
- Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Gdy marchewka jest miękka zupa jest gotowa.
Smacznego :)
Jeśli zupa będzie za rzadka, należy dodatkowo rozrobić 1-2 łyżki mąki kukurydzianej w letniej wodzie i dodać do gotującej się zupy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz