Mój pierwszy wypiek chlebowy ;) z samodzielnie ułożonego przepisu
Zafascynował mnie chleb fiński. Niestety póki co nie znalazłam odpowiednich typów mąki na polskich półkach ;). Jogurtu też pod ręką nie było ;)
Po modyfikacjach powstał przepis na chleb „Trzy zboża i miód”
Składniki:
500 g mąki „Trzy zboża” (w jej skład wchodzi mąka pełnoziarnista orkiszowa, pszenna i żytnia)
14 g drożdży
350 ml maślanki
20 ml letniej wody
1 łyżka miodu spadziowego
ok. 1/8 łyżeczki gruboziarnistej soli.
Do wypieku chleba posłużył mi automat do pieczenia chleba ustawiony na:
- program: chleb razowy
- waga: 750 g
- przyrumienienie skórki: mocno
Przygotowanie:
- Do foremki służącej do wypieku chleba w automacie dodaje najpierw składniki płynne: maślankę i wodę.
- Wsypuję składniki sypkie: mąkę i sól
- Dodaje miód.
- Dodaje rozkruszone drożdże uważając, aby nie stykały się ani z wodą ani z solą
5. Wstawiam foremkę do automatu do pieczenia chleba
6. Zamykam automat
7. Ustawiam program na: chleb razowy, waga 750 g, stopień przyrumienienia skórki: mocny. Przyciskam przycisk: START
Po ponad 3 godzinach (po zakończeniu programu, przyciskam przycisk: STOP, po przestygnięciu przy otwartej klapie automatu) chleb nadaję się do wyjęcia z foremki.
Upieczony chleb wyjmuje z foremki i pozostawiam do wystudzenia na tzw. kratce. W ten sposób chleb nie tylko szybciej wystygnie, ale również nie ulegnie zawilgoceniu od spodu.
Upieczony chleb wyjmuje z foremki i pozostawiam do wystudzenia na tzw. kratce. W ten sposób chleb nie tylko szybciej wystygnie, ale również nie ulegnie zawilgoceniu od spodu.
Wnętrze chleba: zwarte, lekko wilgotne
Skórka: złoto-pomarańczowa
Stopień kruszenia się: średni. (kroiłam nożem typu "piła" ;) )
Kolor: jasnobrązowo-żółty
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz