Bardzo lubię kuchnię rosyjską. Szczególnie w czasie zimy. Dziś ok. 4 nad ranem na termometrze było –19. Tropikalnie ;) dla morsów.
Zupa inspirowana boeuf Strogonow.
Dla dwóch-trzech osób
Składniki:
- 120 g pieczarek
- 150 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 średnie ogórki kiszone
- 4 łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej)
- 1 cebula
- duże opakowanie śmietany
- 6 oliwek zielonych
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- ½ litra gorącej wody + 1 rosołek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanej pietruszki.
Przyprawy:
- pieprz
- sól
- kurkuma
- papryka czerwona słodka
- pieprz cayenne
- rozmaryn
Do duszenia, smażenia:
- masło sklarowane
- olej rzepakowy
- zwykłe masło
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w cienkie paseczki. Łatwiej kroi się nie do końca rozmrożone mięso nożem typu „piła” ;)
- W garnku rozpuszczamy masło sklarowane i dodajemy olej. Wrzucamy mięso. Posypujemy go pieprzem czarnym i cayenne. Lekko obsmażamy, od czasu do czasu mieszając.
3. Cebulkę kroimy w półplasterki i wrzucamy do mięsa.
4. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy małą łyżeczkę zwykłego masła. Garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy.
5. Kroimy czerwoną paprykę i oliwki w paseczki. Dodajemy do garnka i dokładnie mieszamy.
6. Całość posypujemy 2 czubatymi łyżkami mąki i dokładnie mieszamy.
7. Wlewamy ok. ½ litra wody i wrzucamy rosołek. (Jak nie ma się pod ręką domowego rosołu to pozostaje wyjście awaryjne: „rosołek” ;) ) Zagotowujemy. Przykręcamy ogień.
8. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki i stopniowo dodajemy do niej kilka łyżek gorącej „zupy”. Mieszankę wlewamy ostrożnie do zupy. Mieszamy.
9. Ogórki kroimy w paseczki. Wrzucamy do zupy. Mieszamy.
10. Dodajemy 1 łyżkę musztardy oraz kurkumę, słodką paprykę, rozmaryn, pietruszkę. (Kusi mnie, aby kiedyś dodać do tej zupy trawę cytrynową, ale nie tym razem… ;) ). Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
11. Gotowe :)
12. „Zupa” powinna mieć konsystencje sosu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz