wtorek, 28 sierpnia 2012
Kalafior z boczkiem
Danie przygotowane z pomocą parowara ;), zwykły garnek też podoła temu zadaniu ;)
Różyczki kalafiora podsmażane ze świeżym masełkiem i bułką tartą są pyszne.
Z wędzony boczkiem okazały się przepyszne.
Składniki:
- 1 mały kalafior (840 g.)
- 15 plasterków boczku (Liczba plasterków zależy od liczby części na które podzielimy kalafior. Najlepiej nadadzą się plasterki długie i cienkie)
Do smażenia:
- masło,
- bułka tarta
Dodatkowo:
- 15 wykałaczek
Potrawę smakowało dwie osoby.
Przygotowanie:
1. Zbędne części oddzielam z główki kalafiora (liście, korzeń). Pozostały kwiat dzielę na 15 części.
2. "Różyczki" kalafiora układam w parowarze. Kalafior zmieścił się na dwóch piętrach w parowarze. Na dolnym pokładałam większe kawałki , na górnym mniejsze. Włączam program "warzywa" - czas gotowania 20 minut.
3. Gdy kalafior lekko przestygnie... każdą "różyczkę" zawijam we wstążkę boczku. Całość mocuje z pomocą wykałaczki. Na małym ogniu na patelni rozpuszczam kilka łyżek masła i delikatnie kładę na nią przewiązane boczkiem części kalafiora. Duszę kilka minut. Od czasu do czasu lekko obracam różyczki, aby nie przypiekły się za bardzo z jednej strony.
4. W małym garnuszku rozpuszczam łyżkę masła, dodaję łyżeczkę bułki tartej. Chwilę mieszam. Odrobiną "mikstury" polewam każdy z kalafiorowych "zawijańców". Jeszcze chwila na patelni... i gotowe. :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńfajny! takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń