Fot. Zupa ogórkowa... z patatami. |
Zaskakująca kolorem „ziemniaków”, pomarańczowych patatów.
Wspaniała w smaku.
Składniki:
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka pokrojonej w półplasterki
- 1 pietruszka pokrojonej w plasterki
- mały kawałeczek selera pokrojony w kostkę
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w wiórka
- 5 średnich ogórków kiszonych (tych mniejszych ;) ) startych na dużych oczkach tarki
- 2 małe ogórki kiszone pokrojone w plasterki
- ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
- 1 bardzo duży patat pokrojony w pół- i ćwierć plasterki (w zależności od wielkości plasterka ;) )
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- 1,5 l wody
- 3-4 duże łyżki śmietany
- 2 duże łyżki mąki pszennej (użyłam typu 550)
Przyprawy:
- ¼ łyżeczki mieszanki „zioła prowansalskie”
- ¼ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- ¼ łyżeczki rozmarynu (pokruszonego w palcach)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 –2 łyżki zielonego koperku
- sól do smaku lub ¼ kostki bulionowej
Do smażenia, duszenia:
- 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
Gotowanie:
- Pokrojoną cebulę i czosnek wrzucamy z olejem do garnka. Przykrywamy pokrywką i kilka minut dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Zalewamy garnek 1,5 l wody i zagotowujemy.
- Przykręcamy gaz na średni i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa (oprócz ogórków) począwszy od najtwardszych a kończąc na miękkich. Gotujemy pod przykryciem, aż do chwili, gdy warzywa będą miękkie.
- Dodajemy starte ogórki. Gotujemy ok. 5-10 minut na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki. Po kilku minutach próbujemy. Jeśli zupa nie jest dostatecznie ogórkowa wlewamy sok z ogórków. Całość gotujemy na średnim ogniu jeszcze kilka minut.
- Zmniejszamy ogień na najmniejszy. W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę i mąkę na jednolitą masę. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy. Mieszamy. Mieszankę powoli wlewamy do zupy. Mieszamy.
- Dodajemy przyprawy i sól.
- Gotujemy cały czas pod przykryciem na najmniejszym ogniu jeszcze kilka minut.
- Gotowe!
Smacznego :)
Tak, można dodać zwykłych ziemniaków, zamiast patatów ;), ale zupa już nie będzie tak rewelacyjne w smaku ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz