Pamiętam moje pierwsze wrażenie, gdy spróbowałam gotowanego patata, pomyślałam: czy to warzywo, czy ciastko? ;)
Warzywo :)
Składniki:
- 1 duży patat
- ½ dużej czerwonej papryki
- mała cebulka
- + opcjonalnie kilka zielonych i czarnych oliwek (dodałam po 4)
Przyprawy:
- słodka czerwona papryka
- pieprz
- Tandoori masala (indyjska mieszanka przypraw)
Do smażenia/duszenia:
- masło sklarowane (ok. 1 łyżeczka), masło zwykłe (ok. 1 łyżeczka)
Gotowanie:
- Patat obieram ze skórki. Myję. Zalewam go w garnku wodą i podgotowuje kilka minut. Pataty potrafią bardzo szybko rozgotować się. Gdy jest półtwardy odlewam wodę. Czekam aż wystygnie. Kroję go w plasterki o grubości do ok. 1 cm.
- Czerwoną paprykę kroję w kostkę.
- Cebulkę również kroję w kostkę.
- Oliwki kroje w plasterki
- Na patelni topię masło sklarowane i wrzucam: paprykę, cebulkę, oliwki. Chwilę je podsmażam.
- Na patelnię dodaję plasterki patata, masło zwykłe, przyprawy. Delikatnie mieszam i dusze, aż do miękkości.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz