Najpierw był plan: ugotuje zupę pieczarkową.
Później okazało się, że dużo, dużo warzyw ubiega się o dostąpienie zaszczytu trafienia do tej zupy ;)
Fot. Zupa pieczarkowa o bardzo wielu smakach |
Składniki:
- 10 pieczarek
- ¼ dużej czerwonej papryki
- ¼ dużej zielonej papryki
- marchewka
- pietruszka
- seler (mały kawałek)
- cebula
- czosnek (1-2 ząbki)
- 3-4 suszone grzyby
- 3 ziemniaki
- ok. 1,2 l wody
- ok. 150 ml śmietany
- ok. 150 ml jogurtu
- ok. 3 łyżek mąki kukurydzianej
Do smażenia i duszenia:
- masło klarowane
- masło zwykłe
Przyprawy:
- tymianek
- kurkuma
- kurkuma
- rozmaryn
- dużo posiekanej świeżej zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- + ewentualnie kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa i pieczarki kroję i wrzucam z łyżką masła klarowanego do garnczka. Lekko podsmażam. Dodaje łyżeczkę masła zwykłego i duszę.
- Gdy pieczarki zmiękną wlewam wodę. Dodaje grzyby suszone. Całość zagotowuję, zmniejszam ogień i dodaje przyprawy. Gotuję aż do miękkości warzyw.
- W garnuszku rozrabiam na gładką masę jogurt, śmietanę i mąkę. Dodaje do niej kilka łyżek gorącej zupy, mieszam i dodaje do zupy.
- Sprawdzam smak, dodaje sól, zieloną pietruszkę i ewentualnie kostkę rosołową. Kilka minut gotuje na wolnym ogniu. Gotowe ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz