Po raz pierwszy od czasu gdy piekę chleb w domu postanowiłam jakoś przystroić jego wierzch...
Składniki:
- 300 ml wody
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego
- ½ łyżeczki kminku w ziarenkach
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta cukru
- 14 g drożdży (żywych)
- ok. 120 g sera żółtego (70 g. pokrojonego w kostkę o boku ok. 1 cm. 50 g pokrojona w długie wąskie, cienkie paseczki o szerokości ok. 1 cm)
Chleb upiekłam w automacie do pieczenia chleba. Coraz bardziej jestem zachwycona tym urządzeniem. Pieczenie z nim to jak czary. Wystarczy przygotować składniki a magiczne urządzenie zajmie się resztą ;)
Przygotowania:
- Do foremki automatu do pieczenia chleba wlewam składniki płynne: wodę i rozbełtane jako.
- Mąkę przesiewam z pomocą sita i wsypuję do foremki
- Na mąkę wsypuję rozdrobnione drożdże (tak aby nie stykały się z wodą i solą)
- Na mąkę wsypuję: kminek mielony, majeranek, sól, cukier, żółty ser.
- Maszynę ustawiam na: program nr 1 – podstawowy, waga – 750 g, stopień przyrumienienia skórki: średni, START.
- Pozwalam maszynie wykonać mieszanie. Czekam aż ciasto wyrośnie. Przed samym pieczeniem otwieram automat: wyrównuję ciasto, posypuję kminkiem (lekko go wgniatając w ciasto) i układam paseczki żółtego sera w „kratkę” na cieście. Zamykam automat i czekam aż chlebak upiecze się. STOP
Wyrobienie i upieczenie tego chlebka z pomocą programu podstawowego w moim automacie trwa ok. 2 h 58 min. Warto po wyjęciu postawić go na kratce do przestygnięcia. Pięknie wygląda przypieczony ser na skórce. Kminek i majeranek dają wspaniały zapach i smak .
Smacznego :)
P.S. Ten chleb jest doskonały z rzeżuchą ;)
P.S. Ten chleb jest doskonały z rzeżuchą ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz