środa, 21 marca 2012

Chleb pomidorowo-ziemniaczany

Chleb pomidorowo-ziemniaczany
Fot. Chleb pomidorowo-ziemniaczany

Chciałam wypróbować dwa pomysły znalezione w Internecie: na chleb z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i chleb z suszonymi pomidorami, nie mogąc zdecydować się co wybrać, stworzyłam przepis z obydwoma składnikami

 Składniki:
-         340 ml mleka
-         500 g mąki pszennej (typ 550)
-         3 pomidory suszone drobno pokrojone
-         1 ziemniak (ugotowany i ugnieciony np. widelcem)
-         ½ łyżeczki soli
-         12 g drożdży („żywych”)
+ odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania ciasta

Wykonanie:
  1. Mleko wlewam do foremki automatu do pieczenia chleba.
  2. Wsypuje mąkę (wcześniej warto przesiać ją przez sito).
  3. Dodaje pomidory, ziemniaka, sól i drożdże (drożdże nie powinny styka się ani z mlekiem ani z solą).
  4. Ustawiam automat na: program 1 – podstawowy (do wypieku chleba z białej mąki), waga: 750 g, stopień zrumienienia skórki: mocny.
  5. Przed samym pieczeniem, wyrównuję ciasto w foremce i smaruje jajkiem.
  6. Czas przygotowania chleba w automacie do pieczenia chleba to ponad 3 godziny. 

Smacznego :)

Chleb jest jasny, delikatny. Mało kruszy się, dzięki dodaniu ugotowanego ziemniaka. W smaku lekko wytrawny, dzięki suszonym pomidorom. Pięknie pachnie. Czas oczekiwania na chleb ok 3 h 30 minut razem z wystygnięciem.

Zaskakująco pyszny okazał się z masłem i... dżemami: jabłkowym, z rokitnika, z borówek, z czerwonej porzeczki.

P.S.
 Zauważyłam, że położenie czystej kuchennej ściereczki na szybce u góry automatu powoduje bardziej równomiernie wyrastanie i nie zapadanie się chleba podczas pieczenia. Oczywiście otwór wentylacyjny w automacie należy pozostawić niezasłonięty.

W rzeczywistości chleb jest mnie żółty, to tylko zdjęcie dostało "żółtaczki" ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz