Fot. Chleb pomidorowo-ziemniaczany |
Chciałam wypróbować dwa pomysły znalezione w Internecie: na chleb z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i chleb z suszonymi pomidorami, nie mogąc zdecydować się co wybrać, stworzyłam przepis z obydwoma składnikami
Składniki:
- 340 ml mleka
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 3 pomidory suszone drobno pokrojone
- 1 ziemniak (ugotowany i ugnieciony np. widelcem)
- ½ łyżeczki soli
- 12 g drożdży („żywych”)
+ odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- Mleko wlewam do foremki automatu do pieczenia chleba.
- Wsypuje mąkę (wcześniej warto przesiać ją przez sito).
- Dodaje pomidory, ziemniaka, sól i drożdże (drożdże nie powinny styka się ani z mlekiem ani z solą).
- Ustawiam automat na: program 1 – podstawowy (do wypieku chleba z białej mąki), waga: 750 g, stopień zrumienienia skórki: mocny.
- Przed samym pieczeniem, wyrównuję ciasto w foremce i smaruje jajkiem.
- Czas przygotowania chleba w automacie do pieczenia chleba to ponad 3 godziny.
Smacznego :)
Chleb jest jasny, delikatny. Mało kruszy się, dzięki dodaniu ugotowanego ziemniaka. W smaku lekko wytrawny, dzięki suszonym pomidorom. Pięknie pachnie. Czas oczekiwania na chleb ok 3 h 30 minut razem z wystygnięciem.
Zaskakująco pyszny okazał się z masłem i... dżemami: jabłkowym, z rokitnika, z borówek, z czerwonej porzeczki.
Zaskakująco pyszny okazał się z masłem i... dżemami: jabłkowym, z rokitnika, z borówek, z czerwonej porzeczki.
P.S.
Zauważyłam, że położenie czystej kuchennej ściereczki na szybce u góry automatu powoduje bardziej równomiernie wyrastanie i nie zapadanie się chleba podczas pieczenia. Oczywiście otwór wentylacyjny w automacie należy pozostawić niezasłonięty.
W rzeczywistości chleb jest mnie żółty, to tylko zdjęcie dostało "żółtaczki" ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz