Dawno, dawno temu odkryłam dania kuchni tajskiej… czas przypomniec sobie o niej.
Fot. Zupa z paluszków surimi z kukurydzą |
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki
- 1,5 łyżeczki startego korzenia imbiru
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 150 g paluszków krabowych surimi
- 400 g kukurydzy z puszki
- 2 jajka
- 1,5 litra wody
+ ewentualnie 6 oliwek pokrojonych w plasterki
Przyprawy:
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka sosu rybnego tajskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
Do smażenia:
- 3 łyżki oleju kukurydzianego
Gotujemy:
- Pokrojony czosnek i starty imbir podsmażamy lekko na oleju w garnku.
- Zalewamy czosnek i imbir 1,5 litra wody. Zagotowujemy.
- Dodajemy pokrojoną paprykę i oliwki. Mieszamy i zagotowujemy zupę.
- Dodajemy kukurydzę z puszki, Mieszamy i znowu czekamy aż zupa zagotuje się. Przyciszamy ogień.
- Kroimy paluszki krabowe surimi i dodajemy do zupy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
- Jajka dokładnie mieszamy w kubku i wlewamy do garnka delikatnie mieszając zupę.
- Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sos sojowy, rybny, cytrynę. Zagotowujemy ponownie zupę i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 10-15 minut aż do rozdzielenia się paluszków rybnych na „płatki”.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz