Fot. Pieczarki nadziewane farszem mięsno-jajecznym |
Kiedyś byłam niemal od ich jedzenia uzależniona ;).
Składniki dla dwóch osób:
- 8 dużych obranych kapeluszy pieczarek,
- ½ małej cebulki (drobno posiekana)
- 1 jajko ugotowane (rozgniecione)
- 1 jajko surowe
- 1-2 łyżki płatków owsianych
- ok. 8 małych łyżeczek mielonego mięsa (użyłam indyczego)
- + odrobina mąki do obtaczania faszerowanych pieczarek.
- + kilka łyżek oleju (lub/i masła klarowanego)
Przyprawy:
- curry, chili, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy. Trzonki grzybów siekamy, odkładamy. Kapelusze pieczarek obgotowuje kilka minut w wodzie.
- Jako gotujemy na twardo, obieramy, rozdrabniamy.
- Cebulkę siekamy
- Jajko ugotowane, białko jajka surowego, cebulkę, posiekane trzonki grzybów, mięso, mięso, płatki owsiane i przyprawy mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Żółtko jajka surowego mieszamy z odrobiną curry.
- Na kapelusze pieczarek nakładamy farsz. Całość obtaczamy w żółtku i mące.
- Smażymy, dusimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz