Mam "fazę" na czerwony barszcz :)

Składniki:
- 2 duże buraki (wymyte i bez obierania ugotowane w wodzie)
- kilka liści kapusty pekińskiej (drobno poszatkowanych)
- 1 mała cebulka (drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 duża marchewka (pokrojona w półplasterki)
- 1 pietruszka (pokrojona w półplasterki)
- 2 duże ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 średnie ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki)
- ok. 2 l wody
- olej do podsmażania (użyłam rzepakowego)
- sól do smaku
+ ewentualnie rozmaryn i majeranek
Wykonanie:
1. Cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku krótko na rozgrzanym oleju.
2. Dodaję marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kapustę. Kilka minut duszę.
3. Dodaję sól. Zalewam wodą i gotuje ok 15-20 minut. (Do chwili, aż warzywa będą miękkie.)
4. Ugotowane buraki obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do zupy. (Ostatnio obieram je w gumowych rękawiczkach. ;) )
5. Dodaję pomidory i ogórki.
6. Gotuję jeszcze ok 5-10 minut.
Gotowe :)
Smacznego :)
Inspiracją był przepis na "Kapuśniak z burakami" z książki "Kuchnia rosyjska. Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy".
P.S.
Ten barszcz jest najlepszy... następnego dnia po ugotowaniu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz