A. D. 2012, kwiecień, dzień 13, stało się... nastała "Czereśniowa epoka". ;)
Składniki:
- sześć moreli
- 2 banany
- garść czereśni
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki galaretki cytrynowej
- 3 łyżki wody
Ilość składników przygotowana na ok. 2 pełne filiżanki.
Przygotowanie:
1. Na patelnie wlewam 3 łyżki wody. Drzem przygotowuje na najmniejszym płomieniu ognia.
2. Z moreli usuwam z pomocą łyżeczki pestki.
Owoce duszę pod przykryciem kilka minut na patelni.
3. Dodaję pokrojone banany. Gotuję kilka minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam. Rozgniatam owoce z pomocą widelca.
4. Dodaję wydrążone czereśnie. Mieszam. Smażę cały czas na najmniejszym ogniu kilka minut odparowując nadmiar wody.
Finisz. Wyłączam ogień. Stopniowo dodaję galaretkę. Dokładnie mieszam.
Smacznego :)
P.S. Dżem jest niemal bez cukru, więc nie nadaje się do długiego przechowywania. Jest dobry zarówno na ciepło jak i wystudzony. W miarę stygnięcia lekko tężeje.
Użyłam go do smarowania gofrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz