Fot. Bazyliowy kącik |
Cztery odmiany bazylii na kuchennym parapecie przeżyły moje
łakomstwo.
Sprawdziłam. Odmiana cytrynowa pachnie cytrynowo-bazyliowo.
Odmiana cynamonowa ma lekki zapach cynamonowo-bazyliowy. Najsilniejszym
zapachem bazyliowym chwalą się oczywiście listki odmiany właściwej
(pospolitej).
Najlepiej wzrasta odmiana bazylii właściwej (pospolitej). Ma
bardzo ładne duże liście. Pozostałe dwie odmiany mają o wiele jaśniejsze i
drobniejsze listki. Najmniejsza jest obecnie bazylia cytrynowa. Bazylia czerwona... to pieguska.
Wszystkie cztery rosną zdrowo, żadnych nieproszonych gości na
listkach nie zauważyłam.
Podlewam je prosto do doniczki, nie skrapiając listków. Pierwszy
raz w życiu hoduję tak długo bazylię z nasionek.
Zrobiłam mały eksperyment na bazylii właściwej. Oderwałam
szczytową część wraz z listkami. Podobno taki zabieg pomoże jej rozkrzewić się.
Wygląda na to, że to prawda.
Już szukam kolejnych odmian bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz