Są
takie dania, których wykonanie wymaga sporej cierpliwości i precyzji.
Jaja faszerowane z grilla |
(Ilość
składników na dwa jaja faszerowane)
Składniki:
-
¼ szklanki startego na grubych oczkach tarki żółtego sera
-
½ szklanki mielonego mięsa (użyłam z indyka)
-
kilka listków ziół (użyłam ok. 20 listków: bazylii, kolendry,
roszponki, melisy)
-
2 duże jaja ugotowane na twardo
Przyprawy:
-
pieprz,
-
sól,
-
mielona kolendra
-
chili
Dodatkowo:
-
dwa patyczki drewniane
-
dwa spore kawałki folii aluminiowej
-
4 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
- Jaja gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupek.
- Mięso mielone mieszamy ze startym żółtym serem, posiekanymi liśćmi ziół, przyprawami (pieprz, sól, mielona kolendra, chili). Mięsny farsz dzielimy na małe kulki i spłaszczamy.
- Jajka kroimy delikatnie na cztery części.
- Delikatnie nakładamy na patyczki: kawałek jaja, spłaszczoną kulkę farszu, kawałek jaja, spłaszczoną kulkę farszu, kawałek jaja, spłaszczoną kulkę farszu, kawałek jaja. Całość delikatnie owijamy folią aluminiową i układamy na grillu.
- Po upieczeniu delikatnie rozwijamy z folii. Po obu końcach faszerowanego jajka nakładamy na patyczek po pomidorku koktajlowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz