Delikatność cukinii i serka ricotta podpalona ogniem chili.
Fot. Grillowana cukinia nadziewana serem ricotta |
Składniki:
-
1 młoda cukinia
-
ok. 2 łyżek sera ricotta
Przyprawy:
-
świeże listki melisy i bazylii (użyłam 8)
-
mielona kolendra
-
czerwona, słodka papryka
-
chili
Marynata:
-
3 łyżki oleju (użyłam słonecznikowego)
-
chili
-
rozmaryn
Dodatkowo:
-
4 patyczki drewniane (lub metalowe) do grillowania
Przygotowanie:
- Umytą cukinie kroję na plastry o grubości ok. 2 cm.
- Środek każdego plasterka wydrążam (użyłam metalowej rurki o średnicy ok. 3 cm).
- Mieszam serowe nadzienie; ser ricotta, rozdrobnione liście bazylii i melisy wraz z przyprawami: mielona kolendrą, słodką papryką i chili.
- Każdy z plasterków nadziewam pastą serową.
- Plasterki nadziane serem ostrożnie nabijam na patyczki.
- Plasterki smaruje z obu stron marynatą przygotowaną z oleju, chili i rozmarynu.
- Grilluje aż do miękkości cukinii.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz