czwartek, 24 maja 2012

Grillowana cukinia nadziewana serem ricotta


Delikatność cukinii i serka ricotta podpalona ogniem chili.

nadziewana cukinia z grilla
Fot. Grillowana cukinia nadziewana serem ricotta

Składniki:
-         1 młoda cukinia
-         ok. 2 łyżek sera ricotta

Przyprawy:
-         świeże listki melisy i bazylii (użyłam 8)
-         mielona kolendra
-         czerwona, słodka papryka
-         chili

Marynata:
-         3 łyżki oleju (użyłam słonecznikowego)
-         chili
-         rozmaryn

Dodatkowo:
-         4 patyczki drewniane (lub metalowe) do grillowania

Przygotowanie:
  1. Umytą cukinie kroję na plastry o grubości ok. 2 cm.
  2. Środek każdego plasterka wydrążam (użyłam metalowej rurki o średnicy ok. 3 cm).
  3. Mieszam serowe nadzienie; ser ricotta, rozdrobnione liście bazylii i melisy wraz z przyprawami: mielona kolendrą, słodką papryką i chili.
  4. Każdy z plasterków nadziewam pastą serową.
  5. Plasterki nadziane serem ostrożnie nabijam na patyczki.
  6. Plasterki smaruje z obu stron marynatą przygotowaną z oleju, chili i rozmarynu.
  7. Grilluje aż do miękkości cukinii.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz