Fot. Danie na motywach... gulaszu po szegedyńsku |
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 1 pomidor "żywy" ;)
- 1 pomidor "suszony"
- 2 małe papryki czerwone
- ok. 150 g kapusty kiszonej (lub 100 g - dla lubiących mniej kwaśne dania)
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. 0,5 litra wywaru warzywnego (lub 0,5 litra wody + 1/2 kostki bulionowej)
Przyprawy:
- pieprz
- rozmaryn
- kminek
- sól
Do smażenia:
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)
Warzenie:
1. Cebule obieram i kroje w cienkie "piórka".
2. Paprykę myję i kroję w paseczki.
3. Cebule i paprykę wrzucam do garnka na rozgrzany olej z dodatkiem masła.
4. Ziemniaki obieram, płukał i kroję w około centymetrowej grubości plasterki. Dodaję do smażących się warzyw.
5. Dodaje pokrojonego pomidora. Kilka minut wszystko podsmażam, od czasu do czasu mieszając.
6. Zalewam 2 szklankami warzywnego wywaru. Woda powinna przykrywać wszystkie warzywa.
7. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w cienkie paseczki suszony pomidor.. Mieszam. Gotuję ok. 15-20 minut pod przykryciem.
8. Dodaję kiszoną kapustę. Dodaję przyprawy: pieprz, rozmaryn, kminek, sól.
9. Gotuje aż do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie (ok. 15 minut).
(jeśli wody jest dużo ostatnie 10 minut potrawę gotuję bez przykrycia, odparowując jej nadmiar)
Smacznego :)
P.S.
Przypadek matką wynalazku ;). Wypróbowałam smak pomidorów w czterech "formach skupienia" w jednym gulaszu. Wyszło pysznie. Pierwsze "skupienie": 200 g. pomidorów z puszki + drugie "skupienie": 1 pomidor "żywy" + trzecie "skupienie": 1 pomidor suszony + czwarte "skupienie": 1 łyżka koncentratu pomidorowego = genialny smak w gulaszu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz