Fot. Placuszki z serem i kwiatami "czarnego bzu" |
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (użyłam typ 650)
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 3 baldachogrona kwiatów "czarnego bzu" (kwiaty oddzielone od szypułek, bez szypułek, umyte)
- 4 tafelki startej białej czekolady
- 1 łyżeczka wody różanej
Do przybrania (na jeden talerzyk):
- 1/3 baldachogrona kwiatów "czarnego bzu" (umyte)
- 1/2 łyżeczki startej białej czekolady
Do smażenia:
- olej kukurydziany
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wraz z rozdrobnionym serem wkładam do miski i mieszam dokładnie z pomocą robota kuchennego.
2. Ciasto będzie dość gęste. Odstawiam je na ok 20 minut.
3. Nakładam na rozgrzany olej na patelnie placuszki o wielkości od 1-2 dużych łyżek.Smażę na mocny złoty kolor.
4. Odsączam na talerzyku z pomocą papierowych serwetek.
5. Na talerzykach przystrajam kwiatami i posypuje startą białą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz