Do spotkania serowo-mangowego dołączyło mięso i powstały… szaszłyki w n-tej odsłonie. ;)
Fot. Szaszłyki z mięsa drobiowego faszerowanego serem ricotta z mango |
Składniki:
- 1 duża pierś kurczaka
- ½ dużego mango
- ok. 100 g sera ricotta
- liście mięty i melisy (użyłam ok.10)
Przyprawy:
- mielona kolendra
- chili
- papryka słodka
Marynata:
- olej (użyłam słonecznikowego)
- chili
- rozmaryn
Dodatkowo:
- 4 patyczki do szaszłyków
+ foremka do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdki
Przygotowanie:
- Mięso rozbijam cienko tłuczkiem do mięsa.
- Marynata: mieszam olej z chili i rozmarynem i smaruje mięso z obu stron.
- Plastry mango kroję w gwiazdki z pomocą foremki do ciastek.
- Nadzienie: mieszam ser, kolendrę, rozdrobnione liście melisy i mięty, chili, słodką paprykę wraz z plasterkiem mango. Wygodnie zrobić to z pomocą widelca. Farszem serowym smaruję mięso. Zwijam w rulon. Całość owijam torebką foliową i wkładam na kilka godzin do zamrażalnika.
- Po kilku godzinach lekko zmrożone mięso kroję delikatnie na krążki o grubości ok. 4 cm. Do krojenia użyłam noża-piły ;). Kroje bardzo delikatnie, bardziej „piłując” niż krojąc, starając się minimalnie naciskać.
- Na szpatułki delikatnie nadziewam krążki mięsno serowe i kawałki mango.
- Grilluje.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz