Eksperymentuje dalej z zakwasem żurkowym i smakami chleba na nim zrobionymi ;)
Ten zakwas żurkowy różni się od poprzedniego dodaniem drożdży piekarskich do zakwasu. Dodawanie drożdży do zakwasu, jak tak można... no cóż najpierw musi być barbarzyństwo dodawania drożdży, na cywilizowane zachowania i hodowanie zakwasu ;) przyjdzie jeszcze czas.
Składniki:
- 2 szklanka mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000)
- żurek
- 7 g drożdży (żywych)
Nastawianie:
- Do miski o wysokim brzegu wsypuję mąkę żytnią. 2. Zalewam ją żurkiem i mieszam. Dodaję tyle żurku, aby mieszanka miała konsystencję gęstej śmietany.
- Rozkruszam drożdże i dodaje do rozrobionej żurkiem mąki. Mieszam.
- Miskę przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. dobę.
Fot. Zakwas żurkowy z dodatkiem drożdży, ok. 18 h. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz