Bardzo orzeźwiająca, wiosenna :)
Składniki:
- pół dużego selera (korzeń) startego na małych otworach tarki
- 2 garści roszponki pokrojonej drobno
- 1 mandarynka obrana i pokrojona drobno
- 1/2 jabłka startego na dużych otworach tarki
- 1/2 jabłka startego na dużych otworach tarki
- 1 do 2 łyżek soku z cytryny (do smaku)
- 1/2 łyżki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki serka mascorpone
- 4 łyżki śmietany (lub jogurtu)
(opcjonalnie, jeśli ktoś ma ochotę mała garść żurawiny suszonej)
Przyprawy:
- cynamon, kolendra
Przygotowanie:
- Seler obieramy i ścieramy na małych otworach tarki (ale, nie na „papkę”). Jabłko obieramy i trzemy na dużych otworach tarki
- Cytrynę myjemy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Sok wyciskamy i skrapiamy nim starte jabłko.
- Roszponkę myjemy i kroimy drobno.
- Mandarynkę obieramy i również kroimy drobno.
- Ser mascarpone mieszamy ze śmietaną (lub jogurtem).
- Wszystkie pokrojone składniki sałatki mieszamy z serem mascarpone, śmietaną (lub jogurtem), sokiem (do smaku) i startą skórką z cytryny i doprawiamy cynamonem i kolendrą.
Smacznego :)
Sałatka wysoce witaminowa :)
Mokrego Śmigusa Dyngusa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz