W pierwszym momencie, gdy przeczytałam czym jest zakwas używany do pieczenia chleba pomyślałam: to niemożliwe ;)
Cóż, jeśli jemy z przyjemnością zupy typu żur, to i chleb będzie dobry ;)
Proporcje:
- szklanka mąki żytniej (użyłam typ 2000)
- żurek (tyle, aby po zmieszaniu z mąką żytnią, zawiesina miała konsystencje gęstej śmietany).
Przygotowanie:
Mąkę żytnią zmieszałam z żurkiem w plastykowej miseczce z wysokim brzegiem. Miseczkę przykryłam czystą ściereczką kuchenną i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na troszkę więcej niż dobę. (zalecany czas to doba)
Obecnie po ok. 15 h mój żurkowy zakwas wygląda tak:
Fot. Zakwas żurkowy, ok 15h |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz