Ostatnio eksperymentuje w kuchni z suszonymi pomidorami.
Sosy, sosiki nie tylko na Wielkanoc mile widziane są na naszym stole.
Składniki:
- 12 pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony
- 3 suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki sera mascorpone
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej typ 550 lub 650 (użyłam kukurydzianej)
- ok. 200 ml wody + 2 łyżki przegotowanej wody
Przyprawy:
- bazylia, tymianek, słodka czerwona papryka, chili, pieprz, sól
Do przybrania:
- 8 zielonych oliwek przekrojonych na pół
Do smażenia/duszenia:
- ok. 1 łyżeczka masła sklarowanego, ok. 1 łyżeczka masła zwykłego
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Czosnek siekamy drobniutko
- Na patelni rozgrzewamy masło sklarowane i wrzucamy pokrojone pieczarki i czosnek. Dodajemy masło zwykłe, będzie lepszy smak. Mieszamy, po chwili dodajemy ok. 2 łyżek (najlepiej ciepłej przegotowanej) wody. Dusimy na małym ogniu.
- W garnuszku rozrabiamy na gładką masę: śmietanę, serek maskarpone, mąkę kukurydzianą, przyprawy, pomidory suszone i wodę. Masę „hartujemy” łyżką uduszonych pieczarek i wlewamy do pozostałych pieczarek na patelni. Dusimy.
- Już na talerzu sos posypuje pokrojonymi zielonymi oliwkami. Oczywiście to propozycja dla lubiących ich smak. Stanowią ciekawy kontrapunkt dla smaku sosu pieczarkowego z suszonymi pomidorami.
Smacznego :)
Wesołego wielkanocnego zająca ;) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz