Fot. Kurczak w sosie cytrusowym (a te listki roszponki, to jakby "miętę" do siebie czuły ;) ) |
Składniki (dla 2 osób z dokładką ;)):
- 1 mała pierś kurczaka
- 4 plasterki ananasa z puszki
- 200 ml soku z ananasa
- sok z 1/2 słodkiej pomarańczy + otarta skórka (ok. 1 łyżeczki)
- sok z 1/3 cytryny
Przyprawy:
- cynamon
- anyżek
- mielona kolendra
- pieprz cayenne
Dodatkowo na sos:
- 200 ml jogurtu
- 100 ml wody
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1-2 łyżek mąki kukurydzianej
- odrobina kurkumy
Do przybrania:
- 4 plasterki pomarańczy
- jeden plasterek cytryny przekrojony na pół
- kilka listków roszponki
Przygotowanie:
1. Lekko zmrożoną pierś kurczaka kroję na plastry o grubości ok 1 cm.
2. Pokrojone mięso zalewam w misce sokiem z ananas, pomarańczy i cytryny.
3. Dodaje przyprawy: cynamon, anyżek, mieloną kolendrę, pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszam.
4. Do miski wrzuca 4 plasterki ananasa i startą skórkę pomarańczy. Mięso w marynacie zostawiam na ok 30 minut.
5. Całość przelewam na patelnię i duszę aż do miękkości mięsa.
6. W tym czasie jogurt mieszam z wodą, serkiem mascarpone, masłem, mąką kukurydzianą i odrobiną kurkumy. Otrzymaną mieszaninę "hartuję" dodając stopniowo kilka łyżek sosu z patelni i dokładnie mieszając. Dodaję sos jogurtowy do pozostałych składników na patelni. Mieszam.
7. Czekam aż sos zgęstnieje. Gotowe.
Z czym podać? Z ryżem i czerwoną soczewicą ugotowanymi w bulionie.
Czym przybrać? Plasterkami pomarańczy, cytryny, zielonymi listkami np. roszponki. Już na talerzu całe danie dodatkowo oprószam pieprzem cayenne i kolendrą.
Świetnie pasowałaby do tego sosu drobniutko pokrojona papryczka chili... niestety nie miałam jej pod nożem.
Smacznego :)
Uwaga: danie ma bardzo oryginalny smak, nie każdemu może smakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz