![]() |
Fot. Omlet z pieczarkami |
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej (użyłam typ 500)
- 1 łyżka serka mascarpone
- 7 pieczarek
- 1/2 kostki wędzonego tofu
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- kawałek czerwonej papryki
- 7 zielonych oliwek
- kilka plasterków żółtego sera
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka masła zwykłego
Przyprawy:
- sól, kurkuma, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, suszone grzyby leśne, chili
Przygotowanie:
1. Białka z odrobiną soli ubijam na sztywną pianę.
2. Dodaje żółtka, mąkę, ser mascarpone, gałkę muszkatołową i kurkumę. Mieszam.
3. Pieczarki obieram i kroję na plasterki. Cebulkę i czosnek siekam w drobną kostkę. Tofu kroje w kostkę o boku ok. 1 cm. Pieczarki, cebulkę, czosnek, tofu przyprawiam ziołami prowansalskimi, pokruszonymi suszonymi grzybami leśnymi i wraz z masłem i łyżką wody duszę kilka minut na patelni.
4. Całość zalewam masą jajeczną. Ozdabiam pokrojonym w paseczki żółtym serem. Posypuje chili. Duszę pod przykryciem, aż do całkowitego ścięcia się masy jajecznej i rozpuszczenia się sera.
5. Przekładam na talerze i posypuje posiekaną czerwona papryką i zielonymi oliwkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz