Bardzo smaczny, mój debiut w dziedzinie faszerowania jajek na Wielkanoc ;)
Fot. Jajka faszerowane |
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżka suszonych pomidorów drobno posiekanych
- 2 łyżki tartej suchej bułki
- 2 łyżki tartej suchej bułki
Przyprawy:
- pieprz, sól
Do smażenia:
- olej (użyłam rzepakowego)
Wykonanie, przed Wielkanocą:
- Przed gotowaniem jajek należy je bardzo dokładnie umyć. 2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy w chłodnej wodzie. Całe jajka w skorupkach należy przekrajać ostrożnie na dwie części i wydrążyć każdą połówkę z zawartości. Skorupek jajek nie wyrzucamy.
- W miseczce ugniatamy np. za pomocą widelca na gładka masę: serek mascarpone, posiekane pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz wraz z jajkami ugotowanymi na twardo.
- Masą jajeczną faszerujemy skorupki jajek. Robimy to bardzo dokładnie, ugniatając farsz w skorupkach.
- Każdą nafaszerowaną „skorupkę” maczamy stroną zawierającą farsz w rozbełtanym surowym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Jajka faszerowane dobrze smakują zarówno jako potrawa solo jak i w towarzystwie sosu.
Powodzenia, smacznego :)
Radosnych, rodzinnych, smacznych Świąt Wielkanocnych :)
Radosnych, rodzinnych, smacznych Świąt Wielkanocnych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz