sobota, 25 maja 2013

Biało-czerwony deser z wiśniami


 Wieczorne marzenie niejednego smakosza. Deser wiśniowo-jogurtowy. Jogurt typu greckiego, gęsty i delikatny. Wiśnie postanowiłam skąpać w sosie stworzonym z bardzo dobrej jakości wody, galaretki wiśniowej, ksylitolu (zastępuje mi cukier), zagęszczonym odrobiną skrobi ziemniaczanej.

Sos wiśniowo-truskawkowy  w połączeniu z jogurtem stworzył w szklaneczce ozdobionej partyturą nut muzykę smaków.


Składniki, ilości orientacyjne:
- jedno opakowanie jogurtu typu greckiego
- garść wydrelowanych wiśni   (użyłam mrożonych)
- szklanka wody
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody.
+ 2 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji.

Powstały z tych składników dwa desery w wysokich szklankach.

Wykonanie:
Sos wiśniowo-truskawkowy
1. Wiśnie wrzucam do garnuszka, zalewam wodą i zagotowuje. Woda bulgocze, zabarwia się na wiśniowy kolor, zapach owoców rozchodzi się w powietrzu.
2. Wyłączam gaz, wsypuje galaretkę, chwilę mieszam.
3. W szklance rozrabiam wodę z mąką ziemniaczaną, dodaję do gorącej wody z owocami, mieszam.

Jogurt:
4. Jogurt mieszam dokładnie. Jego konsystencja staje się aksamitnie delikatna.

Połączenie:
5. Do szklanek rozlewam odrobinę sosu, jogurtu, sosu, jogurtu... górę dekoruję wiórkami kokosowymi i wiśniami.

 

Cudownych wrażeń smakowych życzy Anioł :)
Smacznego :)

Kwiaty z "Majówki":




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz