Jesienne owijańce. Użyłam wędzonej szynki i sera efektem był zapach przywołujący wspomnienia jesiennych ognisk, pieczonych w popiele ziemniaczków...
Składniki:
5 niedużych ziemniaków
10 plasterków szynki wędzonej
10 plasterków wędzonego sera żółtego
Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)
Dodatkowo:
- co najmniej 10 wykałaczek
Do gotowania ziemniaków:
- woda
- odrobina soli
Przyprawy:
- mieszanka przypraw "shoarma" lub inna, którą lubimy... choćby sproszkowana ostra papryka ;)
Plasterki szynki i sera powinny być cienkie. Łatwiej będzie je owijać wokół ziemniaczków. Ziemniaki nie rozgotowane.
Ilość osób, które zaspokoiły niewielki głód tym daniem = 2. ;)
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, kroję na pół i gotuję w lekko osolonej wodzie.
2. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki owijam z jednej strony (tej płaskiej) szynką, z drugiej serem. Całość mocuje do ziemniaka z pomocą wykałaczki.
3. Na rozgrzany na patelni olej układam owinięte ziemniaki. Duszę. Gdy ser zacznie lekko rozpływać się danie jest gotowe.
4. Całość posypuję delikatnie przyprawami.
Smacznego :)
P.S.
Pomysł: a gdyby tak... użyć dużych plastrów wędzonej szyneczki, może wyszłyby "sakiewki"? Kiedyś wypróbuje... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz