Kolejny raz skusiłam się na kaki. Wolę inną nazwę tego owocu: "owoc szarona".
Składniki:
- 1 owoc szarona
- 2 grejpfruty (użyłam tych o zielonej skórce i żółtym miąższu)
- 4 łyżki płatków migdałowych (lub więcej)
- sok z 1/2 cytryny
Oto one:
Wykonanie:
1. Grejpfruta obieram dokładnie ze skórki (zewnętrznej zielonej i białej wewnętrznej). Do miski wrzucam tylko sam miąższ. (Zajęcie dla cierpliwych).
2. Owoc kaki obieram ze skórki. Najlepiej zrobić to z pomocą obieraczki do warzyw. Obrany owoc kroje na cienkie ćwierć plasterki. Plasterki dodaje do miski i skrapiam sokiem z cytryny.
Można trafić na pojedynczą pestkę:
3. Dodaję płatki migdałów. Wszystko dokładnie mieszam. Gotowe.
Smacznego :)
P.S. Następnym razem dodam grejpfruty o żółtym i czerwonym miąższu. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz