Za oknem wreszcie mamy śnieg. Wczoraj zrobiłam zmianę aranżacji wnętrza w pokoju. Nawet nie przypuszczałam, że jestem tak silna ;). Mebelki jak w układance zmieniały swoje położenie. Jedna szafka zaliczyła trzy kąty nim znalazła swoje miejsce. Poza tym ułożyłam pyszny przepis na zimowe kotlety z oliwkami ;). Czyli polska potrawa z akcentem wspomnień z wakacji w klimacie śródziemnomorski .
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- dwie duże garście mielonego mięsa drobiowego
- 10 oliwek zielonych (pokrojonych)
- 5 oliwek czarnych (pokrojonych)
- 8-10 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
Przyprawy:
- mielony czarny pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
Do smażenia:
- olej palmowa
- łyżka masła klarowanego
Do podania
- ok. 1-2 łyżki zwykłego masła
Akcja przygotowawcza:
- 10 oliwek zielonych i 5 oliwek czarnych kroimy w plasterki
- Do dużej miski wkładamy: mięso mielone, pokrojone oliwki, 8 do 10 łyżek płatków owsianych, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową.
- Jajka przed dodaniem do pozostałych składników wybijamy do oddzielnej miseczki. Dzięki czemu unikniemy niemiłych niespodzianek.
- Do miski z pozostałymi składnikami dodajemy dwa jajka.
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. W tym czasie wszystkie aromaty ładnie połączą się, a płatki zmiękną.
- Na małym ogniu na patelni rozgrzewamy kilka łyżek czerwonej oliwy palmowej wraz z jedną łyżką masła klarowanego.
- Z masy mięsnej formujemy małe kulki spłaszczamy i ostrożnie wkładamy na patelnię.
- Chwile smażymy, następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy. Po kilku minutach należy odwrócić kotleciki na drugą stronę i podsmażyć.
- Gotowe kotleciki przekładam na talerz. Na każdy kotlet nakładam odrobinę zwykłego masła.
Z czym to jeść? Są pyszne z surówką z selera.
Smacznego :)
Na zdjęciu cień widelca-wampira na chwilę przed dziabnięciem zębami w szyję kotleta-ofiary ;) ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz